Hoe je spanningen uit de knoop haalt in een werkoverleg

In zijn autobiografisch boek ‘Waarom naar Gaza?’ vertelt coach en auteur Jaap Voigt over zijn vader, die op een gegeven moment opgenomen werd in een psychiatrische inrichting:

“Alles heeft met alles te maken, en alles speelt op alles in, zei mijn vader toen hij gek aan het worden was. Hij had daar volkomen gelijk in, maar wat hij niet meer besefte, is dat de dingen één voor één verwerkt moeten worden.”

Er is niets mis met het idee dat alles met alles te maken heeft. Het kan leiden tot creatieve ingevingen en onverwachte wendingen, een nieuw licht op een probleem.

Toch zit onze associatieve geest in de weg als je voortgang bespreekt, iets wat je typisch doet in een werkoverleg.

Want als alles met alles te maken heeft kom je snel in een inhoudelijke dicsussie terecht waar iedereen van alles bij haalt. En voor je het weet, ben je een half uur verder.

Je hebt absoluut gelijk als je zegt dat alles met alles te maken heeft. Alleen…  je komt er niet verder mee in een werkoverleg. Sterker nog, je kan ermee in de knoop komen.

En hoe kom je uit die knoop? Heel simpel, zoals in het citaat hierboven ga je de dingen één voor één verwerken.

In een werkoverleg ga je dus één spanning, per persoon, tegelijkertijd verwerken. En als iemand er van alles bij wil halen – vaak zijn eigen spanningen – dan wordt hij of zij door de facilitator afgekapt, en verzocht dat als aparte spanning op de agenda te zetten.

In het begin is dat best lastig. Het is mij zelfs overkomen dat iemand daar zo kwaad van werd dat hij uit een werkoverleg wegliep.

Ik schrok, en zag ook verbazing op de andere gezichten. De facilitator liet zich er niet door uit het veld slaan en ging door met het werkoverleg. Na afloop hoorde ik enkele deelnemers zeggen:

‘Wat een opluchting dat we nu eindelijk ruimte kregen voor onze spanningen, in plaats van de hele tijd zijn verhalen aan te moeten horen.’


Plaats een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>